Komend weekend zal in Rijswijk het gebied waar het belanghebbendenparkeren geldt, fors worden uitgebreid. Een maatregel die geen oplossing biedt voor het beslag dat het autoparkeren op de openbare ruimte legt en bovendien de gemeente alleen maar geld kost. GroenLinks wil dat daar een einde aan komt. Kortom: stop de parkeersubsidie.
Het belanghebbendenparkeren is nu niet kostendekkend. Met een prijs van nog geen 45 euro per jaar per vergunning, is het onmogelijk om alle kosten die de gemeente maakt voor de in- en uitvoering te financieren. Daarvoor moet de gemiddelde prijs voor een vergunning, vooral vanwege handhavingskosten, op minimaal 200 euro per jaar liggen. Dat geld kunnen we niet meer uitgeven aan andere zaken waar de gemeente Rijswijk over gaat (bijvoorbeeld aan zorg en groenonderhoud).
In Rijswijk is het autobezit veel hoger dan in de ons omringende gemeenten en dat terwijl er weinig verschillen zijn in stedelijkheid, vermogensverdeling, werkgelegenheid en de beschikbaarheid van openbaar vervoer. Al die auto’s staan het grootste deel van de dag stil, vaak in de openbare ruimte. Om het parkeren van een ongelimiteerde hoeveelheid auto’s maar mogelijk te blijven maken, moet de gemeente te veel (financiële) middelen inzetten, zonder dat daar vanuit de ontvanger, de autobezitter, iets tegenover staat. Vaak realiseert men zich niet dat het autoparkeren veel beslag legt op publieke middelen, middelen die ook voor andere doeleinden zouden kunnen worden aangewend.
GroenLinks wil naar een situatie toe waarin er uiteindelijk minder parkeerplaatsen in de openbare ruimte nodig zijn om alle auto's te stallen. Dus niet stoppen met het mogelijk maken van parkeren, maar de voorwaarden scheppen waardoor er uiteindelijk minder parkeerplaatsen nodig zijn. Met veel minder auto’s dezelfde mobiliteit organiseren zorgt ervoor dat de kosten dalen en de milieuvervuiling afneemt, evenals de druk op de openbare ruimte. Het geeft een mooier straatbeeld en er ontstaat meer ruimte voor bijvoorbeeld spelen en groen. Dat kan o.a. door betere fietsvoorzieningen, goed lokaal openbaar vervoer en auto’s samen te delen.
De eerste stappen om het autodelen te stimuleren zijn nu gezet. Vorige week maakte de ANWB bekend dat ze in Leeuwendaal start met een pilotproject autodelen door en voor hun leden. Na een mondelinge vraag van GroenLinks raadslid Marieke Alberts heeft wethouder Van Hemert van verkeer en vervoer toegezegd dat de gemeente Rijswijk mee gaat doen met de Autodeel Award van Natuur en Milieu met als doel de grootste versnelling met autodelen te maken in één jaar tijd te beginnen op 31 maart 2015.