Vorige week was in het nieuws dat huizen in Rijswijk de meeste energie verspillen van Nederland. De gemeente Rijswijk staat namelijk op de laatste plaats in de ranglijst van de commerciële website bespaarnu.nl waarbij het gaat om energielabels van woningen. De hoogste tijd dus om werk te gaan maken van energie besparen.
Rammelende ranglijst
Op de site staan alle gegevens van energielabels in Nederland verzameld. Zo is er te zien dat minder dan de helft van alle woningen in Rijswijk op dit moment een energielabel heeft. En van de labels die er wel zijn, kloppen er veel helaas niet met de werkelijkheid. De rijksoverheid bepaalt de voorlopige energielabels namelijk alleen op basis van het bouwjaar van de woning. Een oude woning, hoe goed ook geïsoleerd, krijgt daarom een label dat niets te maken heeft met het werkelijke energieverbruik.
GroenLinks is een groot voorstander van het energielabel. Energiebesparing maakt ons minder afhankelijk van Russisch gas of Gronings gas en het is natuurlijk beter voor het milieu. Maar in het huidige Nederlandse systeem, dat in strijd is met Europese regels, ontbreekt de extern adviseur die is nodig om te bepalen of een huis echt energiezuinig is geworden.
Duurzaamste wijk
In Rijswijk is nog veel werk te doen als het gaat om het energiezuiniger maken van huizen. In het nieuwbouwproject RijswijkBuiten is die ambitie al wel aanwezig. Dit project profileert zich als de duurzaamste wijk van Nederland en streeft naar een energieneutrale wijk. Dat deze nieuwbouwwijk zo weinig energie gaat verbruiken is natuurlijk goed nieuws, maar het is nog duurzamer om energiebesparende maatregelen in de bestaande woningen te nemen.
Ondanks de lage prioriteit die energiebesparing bij de gemeente tot een jaar geleden leek te hebben, zijn er in de afgelopen tijd vanuit de Rijswijkers zelf initiatieven in wijken als "De Strijp Duurzaam" en "Leeuwendaal bespaart", en nu ook Hoekpolder en Vrijenban, ontstaan. Het effect van deze initiatieven is op dit moment nog niet terug te vinden in de ranglijst van energielabels.
Een miljoen euro
GroenLinks wil dat de gemeente dergelijke lokale initiatieven ondersteunt door een werkteam duurzaamheid in te stellen. Het werkteam heeft tot taak de duurzame beweging in de stad te versterken. En om een kruisbestuiving tussen alle initiatieven te doen plaatsvinden. Het werkteam helpt bovendien om de duurzame ambities van de gemeente ‘smoel’ te geven.
Daarvoor zijn er nu mogelijkheden, want onze wethouder Marloes Borsboom heeft de komende jaren een budget van 1 miljoen euro beschikbaar voor duurzaamheid. Het blijft dus niet bij woorden; er zijn nu eindelijk ook middelen beschikbaar om Rijswijk een stukje duurzamer te maken.