Eindelijk wordt werk gemaakt met het verduurzamen van onze stad. Met een lokaal energieloket en steun aan bewoners en bedrijven bij het nemen van duurzaamheidsinitiatieven.
Bij het uitbreiden van de stad houden we rekening met de gevolgen van de klimaatverandering en beschermen we onze groengebieden. Daarbij houden we ook rekening met de behoefte aan groene ruimte, om te bewegen en ontspannen in de nieuwbouwwijken. Er komt geen woningbouw aan de randen van het Wilhelminapark en we koesteren het Slagenlandschap.
Omdat Rijswijk een stad is waar iedereen een eerlijke kans moet hebben om te kunnen wonen houden we onze sociale woningbouw op peil. We zetten in op regionale samenwerking, denk aan openbaar vervoer, woningbouw, bedrijvigheid.
Nu breekt de periode aan om het akkoord verder te gaan uitwerken naar het collegewerkprogramma. Daarbij gaf Maarten van ‘t Eind alvast aan wat voor GroenLinks de bijzondere aandacht zal hebben.
Lees zijn complete tekst hier onder.
Heb je vragen? Over de onderhandelingen, de inhoud van het coalitieakkoord of over het aanstaande collegewerkprogramma? Neem dan gerust contact op met fractievoorzitter Maarten van ‘t Eind: mvteind@rijswijk.nl
Voorzitter,
Twee weken geleden is er een nieuw coalitieakkoord gepresenteerd. We staan hiermee als stad aan het begin van een nieuwe periode. Een periode waar GroenLinks naar uitkijkt. Want wij zijn trots op dat coalitieakkoord. Niet in de laatste plaats door de manier waarop wij daar samen met Beter voor Rijswijk, VVD, PvdA en D66 over onderhandeld hebben. Met open vizier en met respect voor elkaars standpunten. Dat heeft geleid tot een goed akkoord. Een helder akkoord waarin we de uitdagingen van een groeiende stad oppakken. Een akkoord dat niet dichtgetimmerd is maar voldoende ruimte laat om met de hele raad een echt debat te voeren over de nadere uitwerking. Natuurlijk zijn er punten in het coalitieakkoord waar GroenLinks in het bijzonder blij mee is. Ik zal er een aantal opnoemen zonder daarin uitputtend te zijn:
- Er wordt eindelijk werk gemaakt van het verduurzamen van Rijswijk met onder andere een lokaal energieloket, het ondersteunen van duurzaamheidsinitiatieven door bewoners, bedrijven en VvE’s en inzet op alternatieve energiebronnen zoals geothermie.
- We gaan de uitdaging aan om de stad te laten groeien, maar dat doen we wel in balans: we brengen de openbare ruimte verder op orde, houden rekening met de gevolgen van de klimaatverandering en beschermen onze groengebieden. Dus geen woningbouw aan de randen van het Wilhelminapark, de bestemming van de Opperd wordt definitief groen en we koesteren het Slagenlandschap. En we houden rekening met de behoefte aan groene ruimte, bewegen en ontspannen in de nieuwbouwwijken
- We houden de sociale woningbouw op peil. Rijswijk is een stad waar iedereen een eerlijke kans moet hebben om te kunnen wonen.
- We zetten vol in op regionale samenwerking. Rijswijk heeft veel te bieden, ook aan onze buurgemeenten. Voor GroenLinks is een sterkere positie van onze stad belangrijk om problemen op te lossen en nieuwe kansen te grijpen: we zijn een regionaal OV-knooppunt, we hebben de ruimte voor unieke bedrijvigheid en leveren een forse bijdrage aan de woningbouwopgave. Tegelijkertijd hebben we ook te maken met uitdagingen in onze buursteden Den Haag en Delft ; uitdagingen die ook Rijswijkse kansen zijn zoals een doorbraak rondom de ondertunneling van de Prinses Beatrixlaan en het vernieuwen van de Plaspoelpolder als een van de grootste bedrijventerreinen van Nederland
Nu breekt de periode aan om het akkoord verder te gaan uitwerken. GroenLinks kijkt dan ook erg uit naar het collegewerkprogramma. Wij zullen in afwachting van die uitwerking op dit moment dan ook geen moties of amendementen indienen. Wel willen wij alvast aangeven wat voor GroenLinks in de verdere uitwerking en het debat daarover bijzondere aandacht zal hebben. En niet alleen voor de uitwerking op de korte termijn in het collegewerkprogramma maar ook voor de verdere 4 jaar:
- GroenLinks zal zich bij elk voorstel van het college de vraag stellen: wat is hiervan het effect op de bewoners van onze stad die het kwetsbaarst zijn, en kan ook echt iedere bewoner meekomen en meedoen? We hebben hierbij ook bijzondere aandacht voor de effecten van energiearmoede. Op dit punt vragen we het college om voor de komende winter alles op alles te zetten de mensen die de energietoeslag het hardst nodig hebben te bereiken en ook een voorstel te doen voor wat de gemeente nog kan beteken voor bewoners als de energietoeslag niet toereikend blijkt te zijn. Op dat laatste graag een reactie van het college.
- Zoals net gezegd zijn wij blij dat er weer ambitie is voor sociale woningbouw. Maar wij hebben ook oog voor koopstarters. Wij zien daarom het voorstel voor de invoering van de opkoopbescherming en de zelfbewoningsplicht graag snel tegemoet. Kan het college aangeven wanneer dat voorstel naar de gemeenteraad komt?
- Wij vragen actie om de energietransitie in Rijswijk eindelijk op gang te brengen en om ons aan te passen aan een warmer klimaat. Bij de energietransitie ligt de eerste prioriteit wat GroenLinks betreft bij het helpen van bewoners die weinig financiële draagkracht hebben. Neemt het college in de plannen voor de energietransitie nadrukkelijk de financiële draagkracht van bewoners mee.
- Wij willen dat de stad de groei kan bijbenen. Er moeten straks voldoende scholen voor onze kinderen zijn. Er moeten genoeg welzijnsvoorzieningen zijn. We hebben nu al een tekort aan huisartsen en onze toekomstige bewoners moeten ook toegang hebben tot eerste lijns zorg. We hebben nu al onderhoudsachterstand in de openbare ruimte, daar maken wij onze grote zorgen over. Kan het college bij het collegewerkprogramma komen met een analyse op hoe goed we voorbereid zijn op de groei? Een analyse die inzichtelijk maakt waar de grootste uitdagingen zitten en wat we er aan gaan doen.
- En tot slot wil GroenLinks dat we echt werk maken van het herstellen van het vertrouwen in onze lokale overheid. We verwachten dat in het collegewerkprogramma concreet is gemaakt welke stappen er gezet worden om het vertrouwen van bewoners terug te winnen.
Voorzitter, ik ga mijn verhaal eindigen. Er ligt een akkoord met een heldere kijk op de toekomst van Rijswijk. Een toekomst waarvoor we de komende jaren keuzes maken op basis van gezonde groei. Dat is een uitdaging! Maar de uitdaging pakken we in gezamenlijkheid op: met deze coalitie, maar zeker ook met de gemeenteraad in de volle breedte en vanzelfsprekend zoveel mogelijk met onze bewoners. GroenLinks ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en we wensen het college veel succes met de uitwerking van het collegewerkprogramma.