Dan moet ik óók actief worden, besloot hij op een gegeven moment. Zo hielp hij bijvoorbeeld mee met campagnes in het Amsterdamse stadsdeel Osdorp waar hij destijds woonde. En meldde zich voor de vacature van secretaris van onze Rijswijkse afdeling nadat hij was teruggekeerd naar de regio waar hij opgroeide.
Thuisbasis
‘Ja, hier is mijn thuisbasis. Mijn partner woonde al in de buurt. Daarom besloten we om samen een huis in deze omgeving te zoeken.”
Hun appartement in de omgeving van Bogaard Stadscentrum bevalt zo goed dat ze er nooit meer weg willen. Ook de ligging is perfect, vlakbij Overvoorde en openbaar vervoer. Dagelijks fietst Marcel naar Hollands Spoor om van daaruit de trein te nemen naar het Noord-Hollands Archief in Haarlem.
‘We beheren er 2500 archieven die samen ruim 50 kilometer plankruimte beslaan. Archieven van de Noord-Hollandse rijksoverheid, provincie en diverse gemeenten, waterschappen maar ook van particulieren, van kerkgenootschappen tot verenigingen, fabrieken en families. Ik werk bij de afdeling Publiek, met taken als hoofd van de Studiezaal en scanoperator. Wij maken het mogelijk dat mensen, zowel van huis uit als op locatie, verschillende archieven en archiefstukken kunnen doorzoeken, raadplegen en informatie opvragen. Ik help mensen bij het vinden waarnaar ze op zoek zijn.’
Een man van doen
Archivaris is het leukste werk dat hij zich kan voorstellen. En het heeft zeker overeenkomsten met zijn werk als secretaris van het afdelingsbestuur van GroenLinks. Beide functies zijn ondersteunend:
‘Ik help bezoekers aan het archief bij hun onderzoekswerk, help ook mee aan het goed functioneren van onze afdeling. Bij GroenLinks Rijswijk dacht ik eerder mee met het opstellen van de Cultuurnota, participeerde ik in de kandidatencommissie, de functioneringscommissie. In al die gevallen moet je nauwkeurig alle voorgeschreven procedures in de gaten houden. Op die manier wil ik meewerken aan het goed functioneren van onze afdeling. Dat soort taken is mij – als man van doen – op het lijf geschreven.’
Druk doende was hij ook met een boek over de architect Mulder, die leefde van 1850 tot 1920 en vooral bekend werd door zijn Leids Volkshuis. Aan dit boek dat in mei 2022 verscheen, schrijven ook anderen mee. Meer weten? Zoek dan op internet via de trefwoorden “Marcel Leechburch Auwers Mulder”.