Deze zomerperiode wil GroenLinks in Rijswijk meer ruimte voor iedereen om in eigen straat onbezorgd vakantie te vieren. Daarom roept ze het gemeentebestuur morgen in de raadsvergadering op om ‘Vakantiestraten’ mogelijk te maken.

“Veel mensen zullen deze zomer niet of minder op vakantie gaan vanwege de maatregelen en onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt voor gezondheid of financiën”, vertelt GroenLinks raadslid Romke Jan de Vries. “De buitenruimte in Rijswijk hebben we mede daarom hard nodig om te kunnen ontspannen. Dat er nu minder verkeer is, is volgens ons een mooie kans om je woonstraat deze zomer tijdelijk om te bouwen naar een Vakantiestraat.”

In een Vakantiestraat is er meer ruimte voor sport, spel, ontmoeting en ontspanning op anderhalve meter afstand van elkaar. Wanneer genoeg bewoners in een straat dat willen, geeft de gemeente toestemming om de straat (deels) autoluw te maken en in samenspraak de straat tijdelijk anders in te richten. Door bijvoorbeeld meer bankjes neer te zetten of ruimte te maken waar kinderen veilig kunnen spelen, creëer je mogelijkheden om in je eigen straat te recreëren.

GroenLinks vraagt het gemeentebestuur om te zorgen dat Rijswijkers deze zomer al Vakantiestraten kunnen aanvragen. Als het bevalt, kunnen we, wat GroenLinks betreft, dit in de toekomst vaker doen.