Op 31 januari organiseerde de afdeling Delft voor leden van GroenLinks een bijeenkomst over de steun van de Tweede Kamerfractie over het Afghanistanbesluit. Lees hier het verslag van deze bijeenkomst

Rik Grashoff, voormalig wethouder voor GroenLinks in Delft en Rotterdam en nu Tweede Kamerlid, ging in op het proces tot de besluitvorming, de mate waarin tegemoet gekomen is aan de voorwaarden van GroenLinks voor de missie en tot slot de internationale solidariteit.

Het proces tot besluitvorming is achtereenvolgens ingegeven door de motie van Mariko Peters (GL) en  Alexander Pechtold (D66), de standpunten in het GroenLinks-programma en de tegemoetkoming door Rutte. Deze punten lagen zo in lijn met elkaar dat na een negatieve stemming na de eerste dag van de hoorzitting op maandag 24 januari, de stemming omboog na de grootste toezegging van premier Rutte: de missie wordt een civiele missie.
Belangrijkste punten in de toezegging waren:

  • dat er geen militairen naar NAVO-model opgeleid worden,
  • de training van 6 tot 18 weken verlengd wordt,
  • het aantal mensen dat zich inzet op het rechtsstelsel wordt met 20 personen uitgebreid en
  • het uitgangspunt van de trainingen gewijzigd wordt (o.a. kennis over mensenrechten, scholing in lezen en schrijven).

Juist de laatste punten zijn de basis voor uitgangswaarden van GroenLinks, namelijk die van de internationale solidariteit.

Tijdens de avond werden kritische vragen gesteld. Deze vragen gingen vooral in op het verschil tussen een civiele of militaire missie. Die grens is in Afghanistan flinterdun, zeker in het perspectief van het geheel (Nederland als geheel van de NAVO of in VN-verband), op de resultaatgerichtheid (“wat wil je nu als partij en hoe gaan we meten of wat we hebben voorgestaan in de Tweede Kamer ook is wat er gebeurt? En: wanneer gooien we de handdoek in de ring? Wanneer staan we niet meer achter de missie?”) en tot slot de rol van Nederland in het hele proces (van: “Waarom doet Nederland eigenlijk mee?” tot “En wanneer is het genoeg? Wat is de toekomst na 2014?”).

Ondanks alle verschil in meningen en een overwegende stemming tegen de missie in Kunduz, werd er wel op prettige wijze gediscussieerd en bracht juist de mate van discussiemogelijkheden ook eenheid onder de leden voor één GroenLinks. Zaterdag tijdens het congres is de Tweede Kamerfractie van GroenLinks gebaat bij een goede uitleg en resultaatmeting van de missie. Dan kan er ondanks grote meningsverschillen een eenheid zijn binnen de partij.