De jeugdhulpverlener bij het Rotterdamse FlexusJeugdplein begon zijn loopbaan als brood- en banketbakker en is – samen met 11 broertjes en zusjes - geboren en getogen op een Overijsselse boerderij. Ook zijn grootouders en oudtante woonden bij hen in. ‘Zo leer je te relativeren, met elkaar om te gaan en met elkaar te delen. Kleren waren nooit van jou alleen. Ook je auto niet. Een ander vond het vanzelfsprekend om die te gebruiken als jij hem niet nodig had,’ vertelt Theo Bril bij de thee in zijn volkstuin op “De Schoffel.”
‘Ja, ook mijn passie voor tuinieren ontstond in mijn jeugd. We hadden alle ruimte. Mijn vader deed de moestuin, ik de bloemen.’ Met zijn liefde verhuisde hij naar het westen van het land, woonde onder andere in Leiden en Den Haag, maar koos bewust voor Rijswijk. ‘Dat ligt lekker centraal en heeft iets dorps.’ Op een flat op 4-hoog aan de Labouchèrelaan ging het gemis aan een tuin steeds meer knagen. Daarom tuiniert hij al 10 jaar bij volkstuinvereniging De Schoffel. ‘Talloze bossen bloemen heb ik hier al geplukt. Er gaat niets boven sla en andijvie uit eigen tuin. Je ziet hier vogels, konijnen, hazen, fazanten: een oase in de drukke Randstad.’
Brugfunctie versterken
‘Graag wil ik wat meer gaan doen in mijn wijk. Toch kies ik ervoor om eerst politiek actief te worden. Binnen GroenLinks omdat die partij het dichtste bij mij staat Politici moeten in gesprek zijn met wijkbewoners. Moeten weten wat er in wijken speelt, weten waaraan wijkbewoners behoefte hebben. Pas daarna kunnen ze daarop inspelen, de juiste voorwaarden creëren om de leefbaarheid in wijken te verbeteren. Daar krijgen we in de aanstaande participatiesamenleving mee te maken.’ Die brugfunctie wil Theo helpen versterken.