De integratie van nieuwkomers loopt veel vertraging op door uitstel van inburgeringsexamens. Het is in deze tijd van de coronapandemie heel moeilijk de Nederlandse taal te leren of op peil te houden. Ook eenzaamheid ligt door de contactbeperkingen op de loer. Voor de bewoners van het azc is de situatie nog nijpender. Zij leven dicht op elkaar, op een klein oppervlak, en hebben allemaal veel meegemaakt. Toekomstperspectief is er nauwelijks. Vooral over de mentale gezondheid van kinderen bestaan veel zorgen.
GroenLinks raadsleden Hanneke van der Kooij en Romke Jan de Vries verbazen zich dat de wethouder Welzijn en Opvang nieuwkomers/vluchtelingen zich niet verantwoordelijk voelt voor het welzijn en de toekomst van deze inwoners van Rijswijk. “In antwoord op onze vragen schuift ze de verantwoordelijkheid volledig af op andere organisaties en wil ze het azc sluiten zonder om te kijken naar de gevolgen”, vertelt De Vries. “Het toont helaas aan dat dit college van burgemeester en wethouders inclusiviteit en de menselijke maat niet hoog in het vaandel heeft.”
Gelukkig is er in Rijswijk wel een grote maatschappelijke betrokkenheid vanuit inwoners, organisaties en kerken bij het azc, vluchtelingen en nieuwkomers. Zo zijn er vanuit Welzijn Rijswijk circa 90 taalmaatjes die vluchtelingen helpen en gaf Don Bosco eind vorige maand nog speelgoedpakketten aan kinderen in het azc. “Het zou zo waardevol zijn als het college ook haar verantwoordelijkheid pakt en initiatief toont”, stelt Van der Kooij. “Want als we in Rijswijk kansenongelijkheid willen aanpakken, dan moeten we mensen op de vlucht en nieuwkomers helpen door ze op te vangen en bij te staan.”