GroenLinks is blij dat in het groenbeheerplan naast natuurwaarden, ook het belang van een groene omgeving voor sport, het welzijn van mensen en de identiteit van buurten benadrukt is. Een groeiende stad vraagt logischerwijs om een gezonde groene ruimte, en ondanks dat de druk op het beschikbare budget hoog is, vindt GroenLinks het belangrijk om nu in het groenbeheer te investeren.

Raadslid Lichelle de Bruijn: "Want we zien uitdagingen. Een veranderend klimaat dat vraagt om aanpassingen in het beheer en onderhoud van het groen en het bestrijden van invasieve exoten. En ook onze stad krijgt steeds meer te maken met weersextremen. De toename van storm, regenval en droogte leidt tot risico’s, zowel voor de veiligheid als financieel. Gezien het belang voor het klimaatbestendig maken van onze stad hebben we daarom samen met de CU, de PvdA, PG&R en D66 het amendement ingediend voor het onderzoek naar de Urban Water Buffers.” 

Een Urban Water Buffer is een ondergrondse waterbel gevuld met regenwater uit natte periodes. In droge periodes kunnen we hier dan water uit putten. Daarnaast biedt de Urban Waterbuffer educatieve mogelijkheden voor klimaatverandering en levert de bovengrondse zuivering een positieve bijdrage aan de beeldkwaliteit. Met dit onderzoek wordt bekeken waar en hoeveel Urban Water Buffers in Rijswijk mogelijk zijn. We zijn daarom blij dat dit amendement door de raad is aangenomen.

(beeld: FieldFactors 2022)