De gemeente Rijswijk gebruikt nog steeds het giftige Roundup om onkruid te verwijderen. GroenLinks is daar fel tegenstander van, omdat het gif in het grondwater terecht komt. En dat heeft gevolgen voor alle inwoners van Rijswijk.

KLIK HIER VOOR DE PETITIE

Roundup bevat de actieve stof glyfosaat, dat schadelijk is voor het (water)milieu. Bovendien zijn er aanwijzingen dat deze stof gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en dat het mogelijk kankerverwekkend is. Het heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de volksgezondheid, maar ook voor je (leef)omgeving, het milieu en zelfs uiteindelijk, via de waterschapsbelastingen, voor je portemonnee. Kortom: Roundup maakt meer kapot dan je lief is.

Door te kiezen voor niet-chemische onkruidbestrijding kan de gemeente deze gevolgen voorkomen en geeft het goede voorbeeld naar haar inwoners. Rijswijkers gebruiken vaak nog Roundup zonder zich van de schadelijke gevolgen bewust te zijn. Help het college te ondersteunen om helemaal te stoppen met het gebruik van Roundup en Rijswijk gifvrij te maken. De petitie is op 7 juli aangeboden aan het college. Na het in ontvangst nemen, zegde de wethouder toe dat Rijswijk vanaf 1 januari 2016 geen Roundup of ander chemisch middel meer gaat gebruiken om onkruid te bestrijden.

Veel gestelde vragen

Help! Ik heb nog Roundup in de schuur staan. Wat nu?
Gebruik het in ieder geval niet meer. Ook niet om de verpakking leeg te maken. Als u nog Roundup of een ander onkruidbestrijdingsmiddel met de actieve stof glyfosaat thuis heeft staan, dan kunt u deze inleveren bij Avalex (Klein Chemisch Afval).

Het tuincentrum biedt als alternatief voor Roundup Luxan aan. Kan ik dat middel wel veilig gebruiken?
Nee. De werkzame stof van Luxan onkruidruimer is dezelfde als die van Roundup, namelijk glyfosaat. Ook Panic Free van Dow, Bayer Clear-up 360 N, Clinic 360, Pokon STOP, HG Onkruidweg, Quit Onkruid Stop en IMEX-GLYFOSAAT bevatten deze werkzame stof.

Hoe kan ik het onkruid op een niet-chemische manier bestrijden?
Dat kan met een onkruid- of voegenkrabber. Is het oppervlak groter dan behoren heet water, stoom, hete lucht, branden en borstelen tot de mogelijkheden.
Overweeg ook eens om tegels te vervangen door groen. Scheelt een hoop in onderhoud en het is nog goed voor de biodiversiteit en de waterberging ook. Zie voor tips voor een groene tuin deze folder van het Haags Milieucentrum.

Waarom is Roundup nog niet verboden?
In 2011 is Rik Grashoff in de Tweede Kamer met een motie gekomen om het middel te verbieden. Vanaf 1 januari volgend jaar mag spuiten op de stoep niet meer, maar er komt vooralsnog geen totaalverbod. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken vindt dat er nu nog te weinig bewijzen zijn dat Roundup schadelijk is voor de volksgezondheid.

Wat is er recent zoal verschenen in de media over Roundup?
Bekijk Vara's Kassa - Wanneer komt er een verbod op Roundup?
Lees Volkskrant - Onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend
Lees Vereniging van Waterbedrijven in Nederland - WHO: Glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend
Lees NPO Journalistiek - Frankrijk verbiedt Monsanto's onkruidverdelger Roundup