Gisteravond is er een nieuw college geïnstalleerd door de Rijswijkse gemeenteraad. Een college zonder GroenLinks en dat vinden we jammer. Ook in de oppositie blijven we ons inzetten voor een sociaal, groen en duurzaam Rijswijk. Hieronder lees je de tekst die Hanneke van der Kooij, vice-fractievoorzitter, gisteren heeft uitgesproken.
Voorzitter,
Namens GroenLinks zal ik spreken over het proces van de vorming van het nieuwe college en een reactie geven op het coalitieakkoord.
Voordat ik begin, willen wij dhr. Eerdmans bedanken voor zijn inspanningen als formateur gedurende de laatste drie weken van het proces.
Het zal niemand verbazen dat we teleurgesteld zijn in hoe het proces is gelopen. En zeker in het eindresultaat. Maar, zoals verder ook zal blijken, zullen we Rijswijk en de politiek, constructief en met een open blik blijven benaderen, want dat is de manier van politiek bedrijven waar GroenLinks voor staat.
Als we het hebben over de totstandkoming van dit nieuwe college, heb ik de volgende opmerkingen:
- Allereerst zijn we teleurgesteld over het gebrek aan transparantie en openheid naar de raad, maar vooral naar de inwoners van Rijswijk. Van partijen die transparantie bij de totstandkoming van het vorige college zo hebben benadrukt, hadden wij anders verwacht.
- We vinden het jammer dat er geen externe informateur is geweest die het proces objectief had kunnen benaderen. Wanneer kunnen we het in het presidium toegezegde verslag van de informateur verwachten?
- Dat GroenLinks nooit een serieuze kans heeft gekregen om in de coalitie te komen, is zeer betreurenswaardig. GroenLinks is één van de grote winnaars tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, met een lijsttrekker die de meeste voorkeursstemmen ooit in Rijswijk heeft gekregen. Waarom zijn wij er dan nauwelijks bij betrokken geweest?
- Tot slot hebben we de afgelopen weken vol verbazing gezien hoe sommige partijen zo makkelijk van opvatting veranderd zijn.
Deze manier van politiek bedrijven is niet waar GroenLinks voor staat. Wij staan voor een eerlijke politiek, waarbij gekeken wordt naar de inhoud, vanuit een visie en niet naar personen.
Tegelijkertijd weten we ook dat het heel belangrijk is dat Rijswijk weer een college krijgt, want dit proces heeft te lang geduurd. Veel besluitvorming is hierdoor uitgesteld.
En dan nu de inhoud, want dat is het belangrijkste.
GroenLinks maakt zich sterk voor een sociaal, groen en duurzaam Rijswijk.
Voor een sociaal Rijswijk waar iedereen erbij hoort en mee kan doen. Waar niemand hetzelfde is, maar waar iedereen de ruimte krijgt en we naar elkaar luisteren. Waarbij we extra oog hebben voor mensen die het wat minder hebben en mensen die het op ‘eigen kracht’ niet redden. GroenLinks vindt het belangrijk dat deze mensen juist kansen krijgen. Niet pas in tweede instantie, zoals in het coalitieakkoord staat, maar direct, want we moeten er niet in eerste instantie vanuit gaan dat iedereen zijn eigen problemen kan oplossen. Velen kunnen dat, maar sommigen niet.
Een Rijswijk waarin betrokkenheid niet wordt gezien om het draagvlak van plannen te vergroten, zoals te lezen is in dit akkoord, maar om het echt samen te doen. Waarin dan bovendien ruimte wordt gegeven aan mooie initiatieven vanuit de samenleving.
In hoeverre is er eigenlijk ‘plaats voor iedereen’ bijvoorbeeld in relatie tot het continueren van het contract met het huidige AZC als dat in de toekomst nodig blijkt? En waarom wordt jeugdzorg niet in het akkoord genoemd, terwijl we aan de vooravond staan van een compleet andere manier van bekostigen ervan? Ook zijn we verbaasd dat er niets is vermeld over beschut werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Verder zijn we benieuwd welke maatregelen worden genomen om kansarmen op de woningmarkt te helpen.
GroenLinks staat voor een groen Rijswijk waar we groen zien als onmisbaar in het vergroten van biodiversiteit, dierenwelzijn en klimaatadaptatie. En niet, zoals in het coalitieakkoord staat, alleen in dienst van de mens en recreatie. Ecologie moet het uitgangspunt zijn voor groenonderhoud, niet een strak aangelegd gazon. Wat gaat er gebeuren om de biodiversiteit te vergroten?
Met grote verbazing lazen we in het akkoord dat het nieuwe college de Landgoederenzone inperkt tot het gebied tussen de Rijswijkse Schouwburg en het Oude Stadhuis. Dat moet toch een vergissing zijn, want de Landgoederenzone is een veel groter gebied en een belangrijk cultureel erfgoed. Welke aandacht krijgt dat? En wat gaat het college doen met de rest van het cultureel erfgoed in Rijswijk? GroenLinks is verbaasd dat dit nergens wordt genoemd.
Wij staan ook voor een duurzaam Rijswijk. Als het over het tegengaan van klimaatverandering gaat is de tijd van achteroverleunen en afwachten voorbij. Voor ons is het belangrijk dat we meer doen dan alleen voldoen aan de minimale wettelijke verplichtingen. In de afgelopen 30 jaar hebben we wereldwijd de helft van alle CO2 uitgestoten uit onze hele geschiedenis en de komende 30 jaar zullen beslissend zijn voor onze toekomst. Hoewel in de inleiding van het akkoord staat dat er gebouwd gaat worden aan een sociaal, veilig en duurzaam Rijswijk, wordt het ons niet duidelijk wat het plan is om een duurzaam Rijswijk te realiseren. Bijvoorbeeld:
- In 2021 moet de transitievisie warmte klaar zijn, deze datum komt er snel aan. Wat gaat het nieuwe college doen om dit te bereiken en welk budget is daarvoor beschikbaar?
- In het akkoord staat dat er in regioverband aan de slag gegaan wordt met de energietransitie. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Wordt ermee bedoeld dat we dan nu net zo hard aan de slag gaan als Delft en Den Haag?
- Er is veel energie bij inwoners om zelf aan het werk te gaan met duurzaamheid. Hoe worden deze ondersteund?
- Wat vindt het nieuwe college van het hergebruik van grondstoffen (circulaire economie) en hoe zal hierop worden ingezet?
- De overgang van vervuilende fossiele brandstoffen naar schonere hernieuwbare energie zorgt voor veel kansen op het gebied van werkgelegenheid. Hoe gaat het nieuwe college hierop inspelen?
Kort willen we ook nog het volgende punt onder de aandacht brengen: handhaving. Dat handhaving uit de portefeuille van de burgemeester is gehaald, is onverstandig. De burgemeester kan namelijk met zowel politie als handhaving in zijn portefeuille beter de samenwerking tussen beiden bevorderen en een goede scheiding van taken bewaken. Er staat bovendien wat wonderlijks in het akkoord. Het aanpakken van georganiseerde ondermijnende criminaliteit, uitbuiting, mensenhandel en witwaspraktijken is iets voor de politie, niet, zoals vermeldt in het akkoord, voor handhaving.
Afsluitend:
Als we naar het coalitieakkoord kijken, zien we een aantal onderwerpen en standpunten waar GroenLinks achter staat. Maar het programma is wat ons betreft erg globaal. We missen samenhang en essentie, maar erger nog, we missen visie en ambitie. Wat een gemis voor Rijswijk en zijn inwoners. GroenLinks zal desondanks zoveel mogelijk op een constructieve wijze oppositie voeren. Een oppositie voeren op inhoud met een lange termijn visie, die altijd het belang van de inwoners, mens en dier, bovenaan stelt.
We wensen het nieuwe college veel succes en we wachten met belangstelling de concrete voorstellen af.