GroenLinks ruimt het park op

Opruimactie zwerfvuil groot succes

Meer dan twintig leden en sympathisanten van GroenLinks Rijswijk kwamen afgelopen zaterdagochtend in actie om zwerfvuil in Landgoederenzone op te ruimen. In een paar uurtjes tijd verzamelden ze in de parken rondom verzorgingshuis Westhoff en sportpark Vredenburch zo veel blikjes, flesjes en ander afval dat er geen ruimte meer vrij was in de containers van de schoonaanhanger.

Gewapend met afvalgrijper, schepnet en vuilniszak gingen de deelnemers, waaronder GroenLinks wethouder Marloes Borsboom en raadsleden Lammert van Dijk en Marieke Alberts, in de nog enigszins mistige Landgoederenzone zaterdagochtend snel aan de slag met het opruimen. De door de gemeente gratis beschikbaar gestelde schoonaanhanger kwam daarbij goed van pas. Aan het eind van de actie waren de containers tot de nok toe gevuld met blikjes, flesjes, plastic zakken en andere spullen die niet in het groen thuishoren.

Toevallige voorbijgangers kwamen met positieve reacties. Velen zijn zich bewust dat zwerfafval niet alleen een rommelige aanblik geeft, maar ook slecht is voor dier en milieu. Plastic zwerfvuil komt via de sloten uiteindelijk in zee terecht en dat bedreigt het leven in de oceanen. Vogels kunnen het voor voedsel of nestmateriaal aanzien. Herten, egels en zelfs poezen kunnen stikken als ze een stuk plastic hebben ingeslikt.

Om toename van zwerfafval en plastic soep te bestrijden, is GroenLinks voor uitbreiding van het landelijke statiegeldsysteem naar kleine flesjes en blikjes. Ook lokaal wil GroenLinks blijven bijdragen om het probleem van het rondslingerend afval aan te pakken. Omdat er nog veel zwerfafval op te ruimen valt, gaat de actie zeker een vervolg krijgen. Helpt u ons de volgende keer mee om het park op te ruimen? Mail dan naar rijswijk@groenlinks.nl en we houden u op de hoogte van tijdstip en locatie.