De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft recent de advieswaarden voor stikstofdioxide en fijnstof aangescherpt, omdat vieze lucht nog gevaarlijker voor de gezondheid blijkt dan gedacht. “Meer actie is nodig voor schone lucht, zeker in onze gemeente”, vertelt GroenLinks fractievoorzitter Marieke Alberts. Van de looptijd van het actieplan luchtkwaliteit 2020-2024 is al bijna twee jaar om waarin alleen een enquête onder inwoners is gehouden en een akkoord ondertekend; verder is er geen actie ondernomen.
“De maatregelen die daadwerkelijk wat gaan doen aan de vieze lucht in Rijswijk komen er maar niet van”, vervolgt Alberts. “Dit jaar zijn in de gemeente twee andere onderwerpen, naheffing parkeren en azc, snel en goed afgehandeld nadat er een taskforce voor was opgericht. Het gemeentebestuur zou de luchtkwaliteit in Rijswijk met dezelfde urgentie moeten behandelen. Het gaat hier immers om de gezondheid van Rijswijkers.”
Er zijn veel manieren waarop de gemeente bij kan dragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Rijswijk. Alberts: “Denk aan grotere en strengere milieuzones en een sloop- en vervangsubsidie tweetakt brom- en snorfietsen en -scooters. Maar ook citizen science (burgerwetenschap), het stimuleren van wandelen en fietsen en via parkeersysteem sturen op lokaal verkeer helpen om de lucht in Rijswijk structureel schoner te kunnen krijgen.”