Kap met ongecontroleerde bomenkap

In Rijswijk is het nu toegestaan om bomen in vele voor- en achtertuinen en zieke bomen zomaar, zonder enige vorm van vergunning, te kappen. Om dat te voorkomen dient GroenLinks komende dinsdag tijdens de raadsvergadering amendementen in op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Of het nodig is om een vergunning aan te vragen om een boom in Rijswijk te mogen kappen, hangt o.a. af van de grootte van de tuin. Als de boom in een voortuin kleiner dan 20m2 staat of in een achtertuin tot 80m2, dan staat de APV ongecontroleerde kap toe. In Rijswijk zijn er maar weinig van zulke grote tuinen, waardoor er veel bomen zonder vergunning zijn gekapt. “Veel mensen maken zich zorgen over hoe makkelijk dat in Rijswijk gaat”, vertelt GroenLinks fractievoorzitter Marieke Alberts. “Bijvoorbeeld in Oud-Rijswijk zien we steeds meer bomen verdwijnen.”

Ook voor het kappen van zieke bomen is tot nu toe geen vergunning nodig. Terwijl ziek zijn bij bomen niet altijd duidelijk is en ook over de toekomst van een zieke boom kan men van mening verschillen. “Mogelijk kan de boom weer beter worden of kunnen we nog jaren plezier van de boom hebben”, vervolgt Alberts. “Zonder vergunningsplicht voor het kappen van zieke bomen is het niet te bepalen welke criteria worden gehanteerd om vast te stellen of een boom ziek is, en hoe ernstig. De verplichting tot een vergunning ondervangt dat, maakt bezwaar maken mogelijk en kan onnodig kappen voorkomen.”