Bijdrage van GroenLinks fractievoorzitter Marieke Alberts tijdens het kaderdebat op 4 juli 2017 met bespreking van de jaarrekening 2016, de voorjaarsnota 2017 en de kadernota 2018.

Voorzitter,

De jaarrekening van 2016 laat, in lijn met voorgaande jaren, een positief resultaat zien. Ze geeft een duidelijk beeld van de financiële positie van de gemeente en die is goed. Er zit voldoende vet op de botten en dat biedt een mooi perspectief voor de komende jaren. Dat geldt in het bijzonder voor RijswijkBuiten, een project dat weliswaar onverminderd aandacht blijft vragen, maar waar de woningverkoop goed loopt en de vooruitzichten positief zijn. De duurzaamheid van de woningen is een belangrijk verkoopargument. Mensen dragen een steentje bij aan een beter milieu en dat levert ook nog eens financieel voordeel op.
Met de goede financiële positie en de ervaringen in RijswijkBuiten is er alle reden om blijvend te investeren in duurzaamheid. Kostenbesparingen op lange termijn lonen en daarmee creëer je blijvend ruimte voor investeringen in je samenleving, in voorzieningen en in welzijn. Investeringen die nodig zijn voor een stad waar het prettig wonen, leven en werken is. Op dat punt zijn er mooie stappen gezet in de afgelopen jaren.

Maar we maken ons zorgen over de luchtkwaliteit.

Vanaf deze maand mogen in Frankrijk erg vervuilende auto’s de binnensteden van o.a. Parijs niet in en is voor alle auto’s het Ecovignet verplicht. Zo wil men in Frankrijk de luchtkwaliteit in de steden verbeteren. Het zijn de verbrandingsmotoren van voertuigen die in grote mate bijdragen aan de luchtverontreiniging. Maar niet alleen grote steden als Parijs of Rotterdam hebben te kampen met slechte lucht.
Rijswijk kent veel infrastructuur voor gemotoriseerd verkeer en is daarmee een hotspot van luchtverontreiniging in Nederland. Vooral rond de A4 en de drukke toegangswegen Haagweg en Prinses Beatrixlaan zijn de concentraties luchtverontreinigende stoffen te hoog voor gezonde lucht. Dat is de reden voor onze zorg. De slechte luchtkwaliteit heeft een negatieve invloed op de gezondheid en de levensverwachting van de inwoners. Met name kinderen en oudere mensen zijn gevoelig voor luchtvervuiling. Deze kwestie vraagt daarom onze bijzondere aandacht.
Als we bij infrastructurele projecten alleen redeneren vanuit de doorstroming van het verkeer, doen we onszelf tekort. We willen graag dat Rijswijk een aangename gemeente is en blijft voor inwoners en bedrijven om zich hier te vestigen. Of het nou gaat om de oeververvanging van de Vliet, de aanpassingen aan de Prinses Beatrixlaan of het onderhoud of herinrichting van andere straten; wat GroenLinks betreft staan de effecten op de luchtkwaliteit, op de woonomgeving en op de leefbaarheid voorop.
Vandaar onze oproep: besteed bijzondere aandacht aan de leefbaarheid en de luchtkwaliteit bij de komende begroting en bij komende infrastructurele projecten. Dat is een kader dat GroenLinks het college mee wil geven.

Groen in de stad draagt bij aan gezonde lucht en een prettige leefomgeving. Het is bijvoorbeeld een essentieel onderdeel van de waterberging. Met extremere weersomstandigheden is een grotere flexibiliteit in de opvang van water noodzakelijk. Dat is beter voor de gezondheid en het maakt de druk op het rioolstelsel minder. En dat scheelt veel geld. Groen zorgt er ook voor dat de temperatuur in de stad niet te hoog oploopt in de zomer. En die natuurlijke airco hebben we steeds vaker nodig. Groen is geen luxe, het is noodzaak.
Afgelopen maand nog sneuvelde er voor de zoveelste keer een weerrecord: in Nederland was het de warmste juni in ruim honderd jaar en in Portugal en Spanje was het veruit de warmste maand sinds het begin van de metingen. Uit klimaatmodellen blijkt dat het grootste deel van deze opwarming wordt veroorzaakt door broeikasgassen. Deze modellen laten ook zien dat zulke extremen heel normaal zullen zijn rond het midden van de eeuw als we nu geen actie ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen.

Voorzitter, dat brengt me weer terug naar Parijs. Daar is anderhalf jaar geleden een akkoord gesloten met als doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad en de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen drastisch te verminderen. Steden en gemeentes kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren. In dat kader is het voor GroenLinks belangrijk om de aandelen Eneco die de gemeente Rijswijk in haar bezit heeft te houden om zo maatschappelijk bij te dragen aan een duurzame koers van deze energieleverancier. Dat zou een onderdeel kunnen zijn van het plan waarin een vertaling van de te verwachten consequenties van het klimaatakkoord voor Rijswijk staat. We zijn benieuwd hoe het college hiermee omgaat en kijken uit naar de presentatie van het plan.

Tot slot, voorzitter, GroenLinks kan instemmen met de jaarstukken, een storting van € 1.812.225 in de algemene reserve, de voorgestelde begrotingswijzigingen, de wijzigingen in de investeringskredieten, de onttrekking aan de reserves, de 1e halfjaarsrapportage 2017 en de kadernota 2018.