Bomen en groen maken Rijswijk aangenamer voor mens en dier, geven verkoeling tijdens de hete zomerdagen en dragen bij aan het oplossen van de wateropgave en klimaatproblemen van de stad. En bomen kunnen onze leefomgeving afschermen van uitlaatgassen. “Die groene afscherming van de snelweg A4 is juist zo belangrijk voor alle wandelaars, hardlopers en andere recreanten in het Wilhelminapark en het Elsenburgerbos”, vertelt GroenLinks fractievoorzitter Marieke Alberts. “Daar is nu een enorme schade aan toegebracht.” 

Als reden voor het kappen van de bomen langs de A4 geeft de gemeente dat ze bij mogelijk omvallen op de snelweg terecht zouden kunnen komen, maar dat was zeker niet bij alle gekapte bomen het geval. “De gekapte bomen in het Wilhelminapark en het Elsenburgerbos stonden er al heel lang.” Alberts vraagt zich af waarom de gemeente dan nu opeens met een noodprocedure zo massaal deze bomen kapt. “De gemeente had een beter voorbeeld gegeven als ze een kapvergunning had aangevraagd. Dan zouden Rijswijkers eerder op de hoogte zijn geweest en was er gelegenheid om in overleg te treden en bezwaar te maken.”  

Nu het kwaad al geschied is, zal er ten minste op dezelfde locatie goede compensatie moeten komen. “We begrepen wel dat er bomen, heesters en struiken terugkomen”, vervolgt Alberts. “Maar in de communicatie van de gemeente missen we een duidelijk uitgewerkt plan. We vragen ons ook af wat nu precies de rol van Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor de snelweg A4, is in deze kap.” Ze rekent erop dat er komende dinsdag in de raadsvergadering tekst en uitleg komt van het college van burgemeester en wethouders.