De fractie van GroenLinks heeft genoeg van de behandeling van de volkstuinen door het Rijswijkse college. De volkstuinen moeten wijken voor de bouw van huizen in Rijswijk-Zuid en de volkstuinvereniging voelt zich door gemeente niet serieus genomen. Het laatste heikele punt is de beantwoording van de brief die de landelijke organisatie van hobbytuinders gestuurd heeft. “Onfatsoenlijk,” zegt fractievoorzitter Marloes Borsboom hierover. In het forum van 22 november werd de reactie van gemeente Rijswijk op de brief van de landelijke organisatie van hobbytuinders AVVN van 21 september besproken. Daarin spreekt de vereniging haar teleurstelling uit over de opstelling van de gemeente uitgesproken.

In beantwoording aan AVVN stelt het college dat de belangen van de volkstuinverenigingen zeer zorgvuldig gewogen zijn. Dit is tegen het zere been van GroenLinks. “De volkstuinvereniging moet weg uit Rijswijk-Zuid maar waar naartoe en welk oppervlakte beschikbaar komt, is nog steeds onduidelijk.” Borsboom vraagt zich af  hoe de gemeente dan durft te spreken van zorgvuldigheid. Ook de in de brief aangehaalde samenwerking is tot nu toe uitgebleven. “Ik ben echt verbijsterd over deze aanpak. Het college probeert te doen alsof het transparant en zorgvuldig is, maar ondertussen gebeurt er het tegengestelde”.

De fractie van GroenLinks heeft net als een aantal andere oppositiepartijen in september onder meer om deze reden tegen het bestemmingsplan Rijswijk-Zuid gestemd. “We begrijpen het belang van de ontwikkeling van Rijswijk-Zuid. Als het niet doorgaat, gaan we als gemeente failliet,” zegt Borsboom hier nog over, “maar dat is geen reden om onfatsoenlijk met de huidige belanghebbenden in het gebied om te gaan.”