Praktische voorbeelden van hoe je samen duurzaamheid kunt versterken kwamen afgelopen donderdag aan bod tijdens de avond ‘Groen doet goed!’ van GroenLinks Rijswijk. “Duurzaamheid doen we samen, laten we niet gaan wachten op de overheid”, zei Klaas Aantjes, voorzitter van Belangenvereniging Bedrijven Rijswijk (BBR), in zijn inleiding als avondvoorzitter. “Ondernemers willen graag iets aan duurzaamheid doen, ook als het ze geld gaat kosten.”
Dat is hard nodig, want “de teruggang van de biodiversiteit is het grootste wereldprobleem, nog groter dan de CO2-uitstoot”, zo vertelde Geert van Poelgeest die werkt bij het Haags Milieucentrum, en actief lid van de Natuurhistorische Vereniging (KNNV) is. Hij gaf vele voorbeelden van mogelijkheden voor natuur in tuinen en in de wijk, zoals schuilplekken voor egels, bijenhotels voor wilde bijen, beplanting die voedsel levert voor vogels en andere kleine dieren en natuurvriendelijke oevers als biotoop voor vele soorten. “Verstening van tuinen heeft een averechts effect.”
Maar duurzaamheid is meer dan dat. “Duurzaamheid gaat ook over sociale samenhang” gaf Arnold Homan aan. Deze Rijswijkse architect vertelde over het succes van gezamenlijke inkoop van duurzame materialen in de wijk De Strijp. Als toekomstig bewoner vertelde Natalie Lorenz over het project ‘Geworteld Wonen’ op de Buitenplaats Sion in RijswijkBuiten. In dit nieuwbouwproject wil men gezamenlijk het eigen voedsel produceren. In Leeuwendaal hebben bewoners, waaronder Barbara Schilperoort, een gemeenschappelijke tuin met advies van de vogelbescherming opnieuw ingericht: “er zijn o.a. fruitbomen en besdragende struiken geplant om de tuin aantrekkelijk te maken voor vogels én insecten en we gaan zeker door met de plannen.”
GroenLinks gaat verder aan de slag met duurzame initiatieven en het wegnemen van hindernissen bij de uitvoering van plannen. Fractievoorzitter Marloes Borsboom: “alle opgedane ideeën nemen we mee bij het schrijven van een initiatiefvoorstel over duurzaamheid.” De volgende bijeenkomst staat gepland op maandag 3 juni.