Natuurlijk wist ik dat de bio-industrie slecht is voor het klimaat, zorgt voor massaal verlies van biodiversiteit en enorm veel water kost. Maar Yuval Noah Harari liet mij in zijn artikel een ander punt zien met zijn standpunt “moderne veeteelt is een van de ergste misdaden in onze geschiedenis”. Hij onderbouwt zijn standpunt met drie redenen, welke zijn onderbouwd met bergen aan wetenschappelijk onderzoek.
Allereerst de cijfers, die zijn verbazingwekkend. Dieren worden in een razend tempo opgekweekt en opgegeten. In minder dan tien dagen slachten we evenveel dieren als dat er Nederlanders zijn. De meeste van dieren hebben – zacht uitgedrukt – geen prettig leven. Dat geldt voor vrijwel alle dieren, het aandeel biologische dieren is klein (3,4 procent). Tot slot hebben koeien, kippen en varkens een rijk gevoelsleven en zijn intelligent, maar zo worden ze niet behandeld. Ze krijgen voedsel, maar alle andere natuurlijke behoeften worden onderdrukt.
Eten wat de pot schaft
Wist ik van deze misstanden af? Ja en nee. In de krant las ik wel eens over misstanden bij een slachterij of het uitbranden van een stal. Dat zag ik als incidenten. Ik was mij niet bewust dat in Nederland op zo’n grootschalige en systematische manier dieren werden geslacht. En ik geef eerlijk toe, ik wilde het immense leed dat we aanrichten gewoon niet zien. Het was gemakkelijker om mijn kop in het zand te steken. Al die jaren heb ik uit gewoonte een avg’tje met jus gegeten, het was de norm in het gezin waar ik in opgroeide en onze samenleving.
Een nieuwe norm
Vegetarisch, dat werd mijn nieuwe norm. En tot mijn grote verbazing was vegetarisch koken makkelijk. Mijn eerste stap waren de spekjes uit de stamppot en bio-kaas erin, een groenteschijf in plaats van cordon bleu. Natuurlijk, in het begin was het even zoeken, letterlijk. De route door de supermarkt moest worden verlegd en de standaard gerechten voor de wekelijkse boodschappen werden aangepast. Toen ik daar eenmaal aan gewend was, ging er een wereld aan nieuwe keukens voor mij open: couscous, Indiase curry en quesadillas. Heerlijk!
Toekomst landbouw
Maar hoe diervriendelijk ik nu ook eet, met mijn nieuwe norm los ik als individu het dierenleed in Nederland niet op. Dat vraagt om andere keuzes van de overheid en bedrijven. Aan de bio-industrie moet een einde komen. Alle dieren moeten het recht krijgen om soorteigen gedrag te vertonen. Het is belangrijk dat er een eerlijke prijs voor vlees komt waarin alle kosten, zoals de klimaat- en natuurschade, zijn doorberekend. En dat de opbrengsten worden gebruikt om boeren te ondersteunen in de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw.
Week zonder Vlees
Op 17 maart kiezen we voor meer toekomst met een landbouw die duurzaam, lokaal en diervriendelijk is. En ook nu kunnen we al een stap zetten: de Nationale Week Zonder Vlees begint vandaag en ik nodig jou uit om mee te doen. Je kan je aanmelden op www.weekzondervlees.nl. Deelnemers krijgen recepten, groenteweetjes en kooktips voor een week zonder vlees. Zo kun je ervaren hoe lekker en gemakkelijk zonder vlees koken en eten is.
Romke Jan de Vries (Raadslid GroenLinks Rijswijk)