Leerlingen van de Petrusschool plantten Het Burenbos in 2024, met hulp van de gemeente en IVN Natuureducatie. “Het maakt me oprecht blij. Steenvoorde is een wijk met relatief weinig groen. Dan is zo’n initiatief heel welkom. Vooral omdat het kinderen, buren en natuur samenbrengt. Het is een levend leerplein én ontmoetingsplek.”

Leerlingen bedachten zelf de naam - Het Burenbos - en gaan het zelf onderhouden. Ze doen het sámen, voelen zich er sámen verantwoordelijk voor. “Dat laat zien hoeveel betekenis ook kleine initiatieven hebben. Als je het maar samen doet. Weet je hoe belangrijk zelfs kleine geveltuintjes zijn? Groen trekt allerlei soorten insecten aan, geeft verkoeling, hoe bescheiden ook. Het maakt écht verschil.”

Daarom wil GroenLinks dat vergroening de standaard wordt bij het inrichten van wijken. Of het nou gaat om Tiny Forests, geveltuinen of een nieuw park. Elke vierkante meter telt: “En dan heb ik het niet over een grasveld- dat is óók groen. Maar bomen, struiken en bloemen bieden zoveel meer. En dan mag het van mij echt wel wat minder strak aangelegd en onderhouden zijn dan we in de stad gewend zijn. Juist goed voor de insecten, vogels en al het andere dat in de stad leeft. Zeker in wijken als Steenvoorde. En dit Burenbos laat zien: het kan gewoon. Samen met scholen, bedrijven, gemeente én bewoners.”

Daarom adviseert ze wijkbewoners om eens goed om zich heen te kijken: “Waar kan het groener? Waar kunnen kinderen spelen in het groen? Op veel plekken kan het best groener. Maak daar dan sámen werk van. Want daar draait het uiteindelijk om: samenleven, met elkaar én met de natuur.”