Ugc Image: 1418144375_Popped_balloons_on_beach
Een feestje kan soms zeer ver weg nog gevolgen hebben

Ballonnen oplaten en confetti afschieten is verleden tijd in Rijswijk

In Rijswijk gaan geen ballonnen en confetti meer de lucht in. Dinsdagavond kreeg GroenLinks daar, samen met PvdA en D66, in de gemeenteraad de handen voor op elkaar; een meerderheid stemde voor de twee amendementen op de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) die het oplaten van ballonnen en het verspreiden van confetti (plastic of metaal) verbieden.

“Dit is heel goed nieuws voor milieu en dierenwelzijn“, vertelt GroenLinks raadslid Hanneke van der Kooij. “Het oplaten van ballonnen en verspreiden van confetti geeft een kort plezier aan mensen, maar brengt langdurige schade voor dieren en natuur.”

Opgelaten ballonnen en confetti belanden op straat, in tuinen, in parken, in sloten en in rivieren als zwerfafval. Dieren raken erin verstrikt of zien het aan voor voedsel of nestmateriaal en stikken erin. Herten, egels en zelfs poezen kunnen stikken als ze een stuk ballon hebben ingeslikt. Bovendien komt het plastic via de sloten uiteindelijk in zee terecht en dat bedreigt het leven in de oceanen. ”Met het verbod laat Rijswijk zien dat het een diervriendelijke en milieubewuste stad wil zijn”, aldus Van der Kooij.