Opruimactie

Actie zwerfafval: opruimen en voorkomen

GroenLinks roept de gemeente Rijswijk vandaag op om aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. De verbonden organisaties willen dat het landelijke statiegeldsysteem uitbreidt naar kleine flesjes en blikjes, om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Tegen rondslingerend afval in de Rijswijkse wijk Vrijenban komen leden en sympathisanten van GroenLinks komende zaterdag, gewapend met afvalgrijper en vuilniszak, in actie.

Zwerfafval geeft een rommelige aanblik en is slecht voor dier en milieu. GroenLinks heeft met de schoonaanhanger die Rijswijk gratis ter beschikking stelt een aantal keer opruimacties georganiseerd en gaat dit op 13 januari weer doen in de wijk Vrijenban. Hoewel fastfoodketen KFC daar, in de buurt van de vestiging, een aantal keer per dag opruimt, is dat niet voldoende om de troep in Vrijenban en ver daarbuiten te beteugelen. Afval van fastfoodketens houdt zich niet aan grenzen en voor sportverenigingen en scholen is er geen verplichting om de omgeving schoon te houden.

Bovendien lost opruimen alleen het zwerfafvalprobleem niet op. GroenLinks pleit voor uitbreiding van het statiegeldsysteem, omdat dit direct effect heeft op het verminderen van zwerfafval. Lokale overheden, bedrijven en (milieu)organisaties uit Nederland en Belgiƫ hebben zich nu verenigd in de Statiegeldalliantie om samen de overheid aan te sporen statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Wat GroenLinks betreft sluit de gemeente Rijswijk zich hier zo snel mogelijk bij aan.

Helpt u ons mee om Vrijenban schoner te maken? Kom dan op zaterdag 13 januari om 13.00 uur naar de Merellaan op de hoek met het Eksterpad.