Fractievoorzitter Marieke Alberts vroeg vanavond in de raadsvergadering of de gemeente het met ons eens is dat dit een belangrijke gebeurtenis was in de geschiedenis van onze stad. En of, en hoe, zij hier uiting aan willen geven.

Veel mensen, ook veel inwoners van Rijswijk, hebben met interesse naar de podcast van NRC geluisterd. En bleven aan het einde met vragen achter. Want waarom is er nooit eerder onderzoek gedaan naar wat er écht gebeurd is? En waar blijft de erkenning voor de nabestaanden?
Het antwoord van waarnemend burgemeester Verkerk op onze vragen geeft aan dat hier inderdaad binnenkort aandacht naartoe zal gaan. Op welke manier, dat weten we nog niet, maar we zijn blij met deze reactie van de burgemeester:

"Als college kunnen we geen antwoord geven op alle openstaande vragen. De gemeente speelde geen rol in het strafrechtelijk onderzoek. Maar daar hoeven we geen genoegen mee te nemen. Want we kunnen als gemeente wel wat doen om te zorgen dat de vijf slachtoffers niet worden vergeten. En te zorgen dat Willem van Putten, Jelle de Beer, Albert Kneefel, Frans Elenbaas en Fred Bakker herdacht worden en een gezicht krijgen."

De vraag ligt nu bij de Historische Vereniging van Rijswijk, omdat deze gebeurtenis zeker vast moet worden gelegd in onze geschiedenis. Én omdat de nabestaanden iets moeten horen van de gemeente, na al deze tijd. De burgemeester heeft toegezegd hier binnen 2 maanden op terug te komen. Wij kijken daarnaar uit en zullen het blijven volgen.

De podcast kun je hier vinden: https://www.nrc.nl/rijswijk/