Mark Wit

Raadslid

Al eerder was hij lid van GroenLinks. Maar dat was niet in de tijd dat hij in Amsterdam zo ongeveer naast Femke Halsema woonde. Na wat omzwervingen – politiek en geografisch – huist hij sinds een tijdje in Rijswijk. En werd weer lid van GroenLinks. Volgens een goede vriendin heeft Mark Wit gewoon een, zij het wat late, GroenLinks coming out.

Syberische kater Sieb flaneert in al z’n langharige pracht door de huiskamer. In dit herenhuis hoor je weinig van het drukke spitsverkeer over de Haagweg. Ze waren op zoek naar een huis op een plek waar hun nu vierjarige zoon Robert lekker kon buiten spelen. ‘Dat was toch onhandig vanuit die Haagse etage.’ Rijswijk kende hij al langer. Hij studeerde in Delft, familie woonde in Leeuwendaal. ‘Maar voor m’n vriendin moest ik het huis pitchen. Want het was nog vóór de herinrichting van de Haagweg dat we hier kwamen kijken. Zij voelde er weinig voor om aan zo’n drukke verkeersweg te wonen. Maar ik wist van de veranderingen die op komst waren. En kon haar overtuigen.’ Nee, ze hebben geen moment spijt van hun verhuizing, nu enkele maanden geleden. Het is een goed geïsoleerd en mooi onderhouden huis. Met houten vloeren en schouwen. En een grote zonnige achtertuin waarop je vanuit de roze leunstoelen in het zitje in de achterkamer heerlijk kunt uitkijken.

Ambtenaar
De bouwkundig adviseur werkt sinds kort bij het Rijksvastgoedbedrijf. ‘Ja, als ambtenaar! Voor het eerst van mijn leven!’ Lachend vertelt hij dat vrienden hem waarschuwden voor deze overstap vanuit het bedrijfsleven naar de overheid. Toegegeven, het vraagt iets meer van zijn incasseringsvermogen. ‘Omdat mensen koste wat kost geneigd zijn om vast te houden aan het vastgestelde beleid en daarom niet zo makkelijk meebewegen.’ Asbest is zijn specialisatie. De motivatie om asbest te verwijderen ligt bij het bedrijfsleven heel anders dan bij de (rijks)overheid. ‘De een doet het uit commerciële overwegingen. Simpelweg omdat het geld kost als je het níet doet. De ander omdat het beter is voor de volksgezondheid.’ Kijk, dat bevalt hem. Want veiligheid en gezondheid zijn zijn persoonlijke drijfveren.

Koken
Om die reden kwam hij ook weer bij GroenLinks terecht. Het is de enige partij die beleid ontwikkelt op de vragen waarmee klimaatveranderingen ons confronteren. Zodat we ook over 100 jaar nog steeds in een gezond en leefbaar land kunnen wonen. De uitslag van de stemwijzer loog er niet om. ‘92% GroenLinks!’ Omdat hij lid werd, vond hij dat hij ook actief moest worden. ‘Als je iets doet, moet je het goed doen.’ Hij woonde een bestuursvergadering bij en voelde zich er wel thuis. Zodoende stelde hij zich kandidaat als bestuurslid. Het helpt dat hij als ambtenaar meer normale werktijden kreeg. Zodat hij naast zijn werk ook vrijwilligerswerk kan doen. En alle tijd heeft om na kantoortijd meteen de keuken in te duiken. Tijdens het koken – zijn grote hobby - kan hij heerlijk de werkdag van zich af laten glijden…